duminică, 14 octombrie 2007

10 MOTIVE PENTRU A RENUNTA LA KILOGRAMELE IN PLUS


La ce ne predispune obezitatea sau 10 motive pentru a renunţa la kilogramele în plus:

1. Diabetul zaharat de tip II (non-insulinodependent) şi pancreatitele cronice: se cunoaşte faptul că diabetul zaharat tip II este aproape inexistent la cei care au o greutate normală. Este foarte interesant mecanismul prin care el apare la cei obezi: adesea pancreasul secretă insulină, hormonul în prezenţa căruia toate celulele organismului asimilează glucoza, dar celulele nu vor să mai ţină cont de ea, adică, în termeni medicali, devin rezistente la insulină. Acest fenomen însă este un adevărat mesaj al trupului nostru care ne spune prin aceasta că el nu mai doreşte “glucoză”, adică tot ceea ce este dulce şi plăcut, ba chiar confortabil. Ei bine, el ne arată că s-a săturat să facem şi să mâncăm doar ceea ce ne place fără a face şi ceea ce este necesar, adesea din prea multă comoditate.
2. Boli cardiovasculare: ateroscleroza, care conduce treptat la cardiopatie ischemică şi hipertensiune arterială. Ateroscleroza constă în depuneri de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge, depuneri care treptat pot chiar să blocheze complet circulaţia sângelui, fenomen care duce la infarct miocardic sau la cardiopatie ischemică dacă are loc pe vasele inimii. Obezii au, de altfel, un risc crescut de moarte subită cardiovasculară, probabil prin aritmii cardiace. Deoarece bolile cardiovasculare sunt primele în topul cauzelor de deces în general, medicii insistă adesea ca astfel de pacienţi să renunţe de urgenţă la kilogramele în plus.
3. Tulburări de memorie, iritabilitate sau depresie: oxigenarea redusă a creierului în timpul somnului datorită întreruperii repetate a respiraţiei şi chiar trezirea repetată din acest motiv, are efecte serioase asupra funcţiilor psihice, generând oboseală cronică, diminuarea randamentului, scăderea capacităţii de învăţare, tulburări de memorie şi iritabilitate, agresivitate, depresie.
4. Gută şi calculi renali: la obezi, şi mai ales la cei care consumă alcool, apare o creştere a acidului uric, care conduce la hiperuricemie, gută şi calculi renali cu uraţi. Alcoolul stimulează generarea de acid uric şi încetineşte eliminarea renală normală a acestuia.
5. Varice: datorită îngreunării circulaţiei sanguine (ateroscleroza vasculară şi hiperlipemia ce creşte vâscozitatea sângelui) pereţii venelor sunt foarte mult solicitaţi şi îşi pierd mai repede elasticitatea.
6. Reumatism de tip degenerativ: greutatea excesivă afectează articulaţiile, mai ales coloana vertebrală, care îmbătrânesc mai rapid datorită suprasolicitării.
7. Cancer: unele forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân şi de endometru, dar şi cel de prostată şi de colon sunt mult mai frecvente la cei obezi, fiind în legătură directă cu nivelul de lipide sanguine prea ridicat.
8. Reducerea potenţei la bărbaţi: nivelul de testosteron scade la bărbaţi, ceea ce le poate crea grave probleme legate de reducerea potenţei şi a fertilităţii.
9.Tulburări menstruale şi scăderea fertilităţii la femei: prima menstruaţie survine precoce, ciclurile sunt adesea neregulate, fertilitatea este redusă, iar menopauza se instalează mai devreme, aducând cu ea tot cortegiul de probleme specifice.
10. Tulburări ale glandei tiroide.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: