duminică, 14 octombrie 2007

CHIMENUL

Carum carvi

Seminţele de chimen sunt un ingredient tradiţional în bucătăria de la noi. Chimenul este folosit în mâncăruri mai ales pentru efectul său reglator al poftei de mâncare, carminativ şi stimulent general.

Chimenul este indicat în tratamentul diareii, balonării, digestiei lente şi aerofagiei, cefaleei şi migrenei asociate cu indigestie, aerofagie sau balonare. Ca adjuvant poate fi folosit în combaterea durerilor menstruale, somnolenţei de după masă, palpitaţiilor cardiace de după masă, spasmelor gastrice.

Mestecarea seminţelor de chimen este recomandată pentru combaterea senzaţiilor de greaţă şi vomă, pentru revenirea poftei de mâncare, pentru tratarea anorexiei psihice, pentru convalescenţi în general.

În scop terapeutic este folosit pentru creşterea secreţiei de lapte la mamele care alăptează. Este util ca antispasmodic, anti-diareic şi vermifug.

Un efect deosebit de bun îl are în tratamentul colicilor la sugari. Chimenul poate fi a adăugat sub formă de pulbere foarte fină în lapte, după care laptele se strecoară. În cazul mamelor care alăptează, o cură făcută de mamă cu pulbere de chimen va avea efect benefic asupra compoziţiei laptelui.

Chimenul adăugat la apa de baie a sugarilor are un efect foarte bun în combaterea colicilor abdominale.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: