luni, 15 octombrie 2007

PAPADIA


Taraxacum officinale


Legenda spune că în fiecare primăvară, când înfloresc păpădiile, Zeul vântului dinspre Sud suspină cu tristeţe, în amintirea iubitei sale cu păr auriu…

Se povesteşte că Zeul Vântului dinspre Sud, etern îndrăgostit de flori, a văzut într-o zi prin poiene o tânără fată cu păr superb, lung şi auriu. i-a plăcut mult, dar n-a îndrăznit niciodată să se apropie de ea; se mulţumea doar să o urmărească de la distanţă, zile de-a rândul. Intr-una din zile tânăra fată n-a mai apărut iar în locul ei a venit o creatură ciudată, cu păr alb-cenuşiu ciufulit. Zeul a înţeles că fata frumoasă de care se îndrăgostise s-a întâlnit cu fratele lui, Zeul Vântului dinspre Nord, care a suflat asupra ei şi i-a distrus pletele superbe. Zeul Vântului dinspre Sud a oftat atunci cu tristeţe, iar părul fetei s-a desprins şi s-a împrăştiat în toate direcţiile. De atunci n-a mai văzut-o niciodată.

Legenda spune că în fiecare primăvară, când înfloresc păpădiile, Zeul vântului dinspre Sud suspină cu tristeţe, în amintirea iubitei sale cu păr auriu… Ce-i drept, cine doreşte să se bucure din plin de calităţile stimulente şi purificatoare ale tijelor şi frunzelor proaspete de păpădie trebuie să se grăbească să le culeagă din timp, cât păpădia e încă în floare.

Despre Theseu, cel mai cunoscut erou atenian din mitologia greacă, se spune că ar fi dorit, după ce a ucis Minotaurul, o salată de păpădie pentru a-şi reface forţele. Legendele mai spun că în Atlantida păpădia era folosită ca şi aliment, dar şi terapeutic, pentru proprietăţile ei tonice.

Păpădia a fost una din plantele medicinale cele mai cunoscute şi utilizate de-a lungul istoriei. Primele informaţii scrise despre păpădie le avem de la medicii arabi din secolele X şi XI, care considerau păpădia un fel de andivă sălbatică. Era mult preţuită de indienii americani, care o foloseau ca şi tonic amar, cicatrizant pentru răni şi arsuri şi ca aliment. In perioada medievală era consumată în Europa sub formă de salată, dar medicii menţionau şi proprietăţile ei sedative şi diuretice. Unul din primii herbologi americani, o descria ca fiind relaxantă, stimulentă hepatic şi având o lentă acţiune diuretică.

Denumirea ştiinţifică a păpădiei (Taraxacum) provine, probabil, din grcescul ‘tarassein’ cre are semnificaţia de ‘a perturba’ sau ‘a modifica’ cu referire la cunoscutul ei efect depurativ, dar e posibil să provină şi din latinizarea termenului persan ’tarash qun’ (plantă amară) sau arab a’tarakshaqun’ (cicoare sălbatică).

Păpădia face parte din flora spontană de pe tot globul. În Europa este răspândită în întreaga emisferă nordică până în zona alpină, dar cea mai largă arie de răspândire e în Asia Centrală. Creşte numai pe lângă aşezările umane.

Este o plantă erbacee perenă cu rădăcină pivotantă lungă de 12-20 cm; datorită acestei rădăcini viguroase păpădia e denumită în China ‘cuiul pământului’. Din această tulpină primăvara devreme răsar frunze lungi ascuţite cu lobi triunghiulari dinţaţi, care formează pe sol o rozetă; din mijlocul acesteia pornesc mai târziu tulpinile cilindrice, goale în interior. Florile sunt galben-aurii iar fructele sunt însoţite de o ‘umbreluţă ’-un papus alb- uşor purtată de vânt. Infloreşte din aprilie până în octombrie.

In scop terapeutic se folosesc frunzele şi rădăcina. Rădăcina se recoltează toamna, în septembrie-noiembrie, iar partea aeriană primăvara, înainte sau în timpul formării bobocilor florali. Se usucă în strat subţire, în locuri bine aerisite.

Compoziţie

Păpădia este o excelentă sursă de minerale: fier, cupru, potasiu,fosfor (0,5%- conţine mai mult fosfor decât spanacul şi varza), calciu(1,6%) şi magneziu.
conţine vitaminele A, B 1, C, D
proprietăţile stimulent digestive se datorează unui principiu amar: taraxacina
rădăcina este bogată în fructoză (concentraţie maximă primăvara) şi inulină (40% toamna)
flavonoide cu proprietăţi diuretuce
fitosteroli
lactone cu proprietăţi laxative
acizi ( cafeic, silicic, palmitic, oleic)
taninuri

Acţiuni terapeutice

diuretică
datorită flavonoidelor; spre deosebire de majoritatea diureticelor de sinteză care contribuie la eliminarea potasiului din organism, păpădia are un conţinut bogat de potasiu, deci este un ‘diuretic ce economiseşte potasiul’ natural, deci poate fi folosită cu succes ca adjuvant în afecţiuni renale şi retenţie hidrosalină
depurativă
colagogă: stimulează excreţia bilei din vezica biliară, contribuind astfel la îmbunătăţirea digestiei
coleretică: stimulează secreţia de bilă la nivel hepatic
diaforetică (sudorifică)
laxativă (prin conţinutul de lactone)
stimulează secreţia gţandelor exocrine (salivare, pancreatice, glandele secretoare ale mucoasei abdominale) datorită principiilor amare
stimulent hepatic
tonic amar
hipocolesterolemiantă
hipotensivă
datorită acţiunii diuretice şi hipocolesterolemiante
hipoglicemiantă
scade nivelui glucozei sangiune

Indicaţii terapeutice

anorexie (lipsa apetitului)
diskinezie biliară ,alături de anghinare
hepatită, insuficienţă hepatică
creşteri ale colesterolului sanguin ( împreună cu anghinarea şi frunzele de mesteacăn
retenţie de apă (edeme, ascită) şi afecţiuni renale ( cistită, pielonefrită, litiază renală) datorită proprietăţilor diuretice. Este un diuretic valoros, deoarece economiseşte potasiul din organism
constipaţie
obezitate, datorită proprietăţilor diuretice diaforetice, laxative şi stimulent digestive
gută, reumatism
afecţiuni ale pielii (acnee, eczeme) alături de trei fraţi pătaţi şi rădăcina de brusture, datorită proprietăţilor depurative
diabet zaharat alături de frunzele de dud şi de afin

Mod de administrare

alimentaţie:
toata părţile păpădiei pot fi folosite în alimentaţie; frunzele şi tijele se pot consuma crude în salate, rădăcinile de asemenea, florile s-au folosit prăjite sau încorporate în clătite, din frunze se face ceai iar rădăcinile, prăjite şi râşnite, se pot utiliza ca o cafea tonică

terapeutic:
păpădia poate fi folosită cu succes pentru curele depurative de primăvară

frunzele tinere culese din zone nepoluate, atâta timp cât păpădia e în floare, se pot consuma sub formă de salată

Cura cu tije de păpădie:
se consumă câte 6 tije pe zi, înainte de masă, timp de 2-4 săptămâni. Se culeg tot când păpădia e în floare

Suc proaspăt stors din planta întreagă (fără rădăcină) – se consumă 1-3 linguri zilnic, timp de 6 săptămâni

Planta uscată se poate lua sub formă de pulbere sau macerat

pulbere:
câte o linguriţă de plantă râşnită se ia de 4 ori pe zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute înainte de mese,se ţine sublingual 15 minute apoi se înghite cu puţină apă plată

macerat:
se pun 2 linguri pline de pulbere de plantă la 1 litru de apă plată, se lasă la temperatura camerei aproximativ 7 ore apoi se strecoară; lichidul rezultat se bea peste zi, cu înghiţituei mici, între mese.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: