luni, 15 octombrie 2007

STRESUL CRONIC SCADE MEMORIA

Dr. Sonia Lupien de la Universitatea Mc. Gill şi Institutul Geriatric din Montreal a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei.
Concentraţiile sanguine crescute ale cortizonului (hormon eliberat de glanda suprarenală ca răspuns la stres) se asociază cu o îmbătrânire prematură a hipocampului. Hipocampul este o regiune din creier care are un rol cheie în procesele de învăţare şi memorare. Deteriorarea sa accelerată, ca răspuns la situaţii stresante repetate timp îndelungat determină o slăbire a memoriei.
Rezultatele acestui studiu, publicate în Nature Neuroscience (mai 1998), coincid cu punctul de vedere tradiţional asupra factorilor care influenţează memoria. Iată ce scrie Swami Shivananda, un mare înţelept yoghin indian (de profesie medic!) în cartea sa “Misterele şi controlul minţii prin yoga” apărută pentru prima oară în 1946 (deci cu mult timp înaintea articolului citat): “Cei care se extenuează mental, care nu ţin seama de necesitatea respectării lui brahmacharia (continenţa sexuală) şi care sunt copleşiţi de multe alte griji, nelinişti şi anxietăţi, îşi pierd curând puterea memoriei”.
Uitarea exagerată care survine la fiinţele stresate este de fapt un mecanism de apărare al organimului, care subconştient “nu mai vrea” să reactualizeze simultan cu alte informaţii, şi grijile, fricile, tensiunile trăite în trecut şi depozitate în profunzimile minţii. De aceea sunt extrem de utile tehnicile de relaxare şi calmare a minţii: se eliberează subconştientul de “praful” acumulat peste zi.
Fiecare dintre noi avem momente în care nu reuşim să extragem din memorie ceea ce dorim. Aceasta se produce astfel datorită unor “aglomerări” specifice din substanţa mentală care preîntâmpină aducerea aminte a unui anumit lucru uitat. Aceste “aglomerări” sunt rezultatul tensiunilor acumulate. Imediat ce sunt dispersate (prin relaxare), ideea uitată urcă spre suprafaţa minţii.
Ascultaţi îndemnul unei celebre melodii: “Don't worry! Be happy!” şi veţi avea o memorie foarte bună până la adânci bătrâneţi.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: