duminică, 14 octombrie 2007

RECOMANDARI ALIMENTARE PENTRU PERIOADA DE PRIMAVARA


De-a lungul secolelor hrana a fost considerată mereu ca fiind un remediu foarte folositor, la îndemâna oricui. Medicina Ayurvedică este foarte bogată în recomandări dietetice specifice, în funcţie de tulburările existente în organism la un moment dat, dar cuprinde şi recomandări sezoniere, menite să menţină starea de sănătate prin adaptarea la variaţiile specifice anotimpurilor.
Primăvara este anotimpul înnoirii din punct de vedere al alimentaţiei. Trecem de la modul de alimentaţie utilizat în timpul iernii, în care, datorită frigului simţeam nevoia de a consuma alimente consistente, grele, uleioase şi dulci la multele verdeţuri care de-abia şi-au făcut apariţia acum în plină primăvară. Iată că a venit timpul propice pentru a face ‘puţină curăţenie’ în corpul nostru, chiar prin intermediul alimentelor pe care le consumăm, folosindu-le predominant pe cele uşoare, proaspete, cu gust uşor amar, uşor astringent.
Alimentele de bază în această perioadă de ‚curăţenie interioară’ sunt aşadar crudităţile de orice fel.
‘Apoi a zis Dumnezeu: Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el’(Facerea, capI, 29).
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: