luni, 15 octombrie 2007

ŢELINA — UN ALIMENT - REMEDIU

Cunoscută de peste 2000 de ani, ţelina e o plantă preţioasă: de la ea se foloseşte totul: frunze, flori, seminţe, rădăcină. În medicina chineză se spune că nu există aliment mai eficient pentru întinerirea corpului si a minţii cum este ţelina.
Originară din sudul Europei, ţelina a fost folosită în medicină încă din perioada Greciei antice, iar cu 500 de ani î.H. chinezii o foloseau deja în bucătărie. Vindecătorii populari români foloseau ţelina la copii pentru a-i face să crească repede şi sănătoşi, la adulţi în afecţiunile rinichilor şi contra oboselii, iar la bătrâni împotriva reumatismului, senilităţii şi a altor neajunsuri.
În zilele noastre ţelina se foloseşte foarte mult în arta culinară, fiind totodată un excelent remediu pentru profilaxia şi tratamentul bolilor datorită conţinutului în vitamine (A, B, C, K, PP) şi minerale (Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu). Ţelina este o plantă depurativă, fiind utilă în curaţarea şi dezintoxicarea organismului: 100-150 ml suc de ţelină zilnic în cure de 15-20 de zile este un excelent depurativ de primăvară care accentuează foarte mult procesele de eliminare a substanţelor toxice din corp.
Ţelina este de asemenea un foarte bun reglator hormonal. Studii făcute în Japonia, China, Rusia au arătat că o dietă care coheznţine multe legume proaspete, în special ţelină, prelungeşte tinereţea biologică a femeii, combate foarte eficient dismenoreea şi infertilitatea şi e un remediu foarte puternic contra menopauzei premature şi a tulburărilor care apar la debutul ei. Totodată, sucul de ţelină (în special din frunze) e recunoscut drept un excelent afrodisiac, fiind indicat în impotenţă şi frigiditate. Unele studii au arătat că ţelina stimulează producerea de androsteron (hormon natural produs de bărbaţi) şi care se eliberează prin transpiraţie sub forma aşa-numiţilor feromoni. Aceşti feromoni stimulează dorinţa sexuală la femei chiar dacă ele nu simt mirosul propriu-zis.
Datorită fineţei cu care reglează sistemul hormonal, precum şi capacităţii sale depurative, ţelina combină calităţile necesare tratării unor boli de piele cu o cauzalitate complexă cum ar fi: psoriazisul, vitiligo, sclerodermia, anumite forme de acnee sau dermatoze alergice.
Efectul tonic şi regenerant se datorează stimulării glandelor suprarenale. De asemenea, ţelina reduce nivelul hormonului de stress (unul din factorii ce determină constricţia vaselor sanguine) ducând astfel la scăderea tensiunii arteriale. S-a descoperit de curând în ţelină, o substanţă care reduce tensiunea arterială prin relaxarea vaselor sanguine. Acţiunea benefică asupra tensiunii arteriale se datorează şi unor minerale pe care le conţine, în special potasiu, calciu şi magneziu.
Raportul ideal între fierul şi magneziul pe care îl conţine ţelina o face utilă în profilaxia bolior canceroase. Este indicata şi în anemii.
Studii efectuate pe animale, „tratate” mai multe săptămâni cu o soluţie apoasă de ţelină au demonstrat o scădere semnificativă a colesterolului în exces din sânge.
Ţelina are şi proprietăţi diuretice fiind utilă în afecţiuni renale(colică, litiază renală) precum şi în bolile cardiace cu edeme. Datorită efectului hipoglicemiant e utilă şi în diabetul zaharat. Este şi un foarte bun remediu împotriva tulburărilor nervoase (depresie, nervozitate, insomnie), seminţele având efecte calmante, sedative şi tranchilizante. Conţinând substanţe cu efect antiinflamator e indicată împotriva reumatismului şi gutei. Ea stimulează apetitul (indicată în anorexie) şi digestia, combate bolile stomacului şi intestinului.
Seminţele de ţelină conţin mult ulei volatil cu efect tonic general şi imunostimulator.

În uz extern, ţelina se foloseşte pentru efectul ei cicatrizant în plăgi greu vindecabile, cicatrici inestetice, ulcere, cancere şi de asemenea este utilă şi în degerături.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: