duminică, 14 octombrie 2007

CAPSUNUL - Fragaria moschata

Se poate spune despre capsun ca este fratele mai mare al fragului, toti facand parte din familia Rosaceae. Este o planta erbacee, viguroasa si care ramane de la un an la altul (planta perena). Cel mai adesea il intalnim cultivat in gradini si mai rar prin paduri rare, margini de padure, tufisuri, fanete umbrite, pe soluri jilave, bogate in humus. Atunci cand are suficienta apa si lumina ne poate incanta cu fructele lui pline de o dulceata inconfundabil aromata.

• Principalii constituenti

Fructele contin circa 89 % apa. Continutul in hidrati de carbon este relativ redus - 7%, la fel si in protide - 0,8 %. Sodiul este in cantitati mici – 2 mg la 100 g de fruct, fierul - 0,9 mg, iar calciul - 25 mg. In schimb, continutul de saruri de potasiu este destul de ridicat – 140 mg. Mai sunt prezente in cantitati mici substante uleioase (0,15 %), acid salicilic (0,01g / kg), brom, iod, sulf, siliciu, vitamine (A, B1, B2), vitamina C fiind in proportie de 60 – 80 mg la 100 g de fruct. Mai contine, dintre zaharuri, levuloza – 5 %, ceea ce le permite si diabeticilor sa le consume.

• Cum ne pot ajuta

De la capsun se consuma, dupa cum ne-am obisnuit, fructele dar chiar si frunzele se pot folosi cu succes pentru efectele lor terapeutice. Fructele sunt consumate in stare proaspata ( cure de primavara) sau prelucrata (siropuri prin presare la rece), iar frunzele sunt folosite uscate, sub forma de pulbere fin macinata, luata sublingual ori ca macerat la rece. Capsunul este un bun diuretic activ, stimuland eliminarea acidului uric si a toxinelor din corp. Asupra tubului digestiv are actiune usor laxativa si antioxiurica, dar cu actiune favorabila si asupra ficatului. Mai are si proprietati hipotensive si diuretic-depurative, provocand si eliminarea excesului de colesterol.

• Actiuni terapeutice:

-Antibiotic bactericid;
-Astringent (frunzele);-
Antidiareic (frunzele);-
Antihelmintic;
-Antiinflamator;
-Calmant (frunzele);
-Coleretic;
-Depurativ;
-Dezinfectant al cailor urinare (frunzele)
-Diuretic (frunzele);
-Laxativ;
-Racoritor;
-Reechilibrant endocrin;
-Reechilibrant nervos;
-Remineralizant;
-Tonic;
-Vermifug.

• Sunt indicate in urmatoarele situatii:

-Afectiuni hepato-biliare
-Angina (frunzele)
-Arterioscleroza
-Artritism
-Constipatie
-Cosmetica
-Demineralizare
-Diabet zaharat
-Diaree (cu atonie)
-Enterite faringiene
-Guta
-Hemoragie
-Hipertensiune arteriala
-Intoxicatii (alcoolice / tabagice)
-Laringita (frunzele)
-Litiaza renala / biliara
-Nefrite
-Obezitate
-Oxiuroza
-Pletora
-Reumatism articular / cronic degenerativ
-Slabiciune
-Tuberculoza
-Varice

• Stiati ca?

- Se pot consuma ca atare, sub forma de cure cu 300 g – 1,5 kg pe zi, de preferat dimineata, timp de 7- 14 zile, in special pentru cei ce sufera de constipatie cronica, reumatism articular, guta, nefrita, litiaza urica sau biliara.- In cazul oxiurozei se pot manca 0,5 kg de capsuni dimineata pe stomacul gol, fara a se mai consuma ceva pana la pranz (timp de 6 ore) si se repeta timp de 10 zile. - Pentru diabetici se recomanda cure de primavera, pana la 300 g zilnic.- Se pot face cure exclusive, primavara, timp de 10 zile, de cate 1 -1,5 kg pe zi indulcite numai cu miere in cazul pletoricilor, hipertensivilor, in obezitate, constipatie, reumatism cronic degenerativ.- Sub forma de lapte nutritiv (sucul de capsuni se amesteca cu aceeasi cantitate de lapte dulce proaspat)- Frunzele uscate, macinate foarte fin, cate 5 g, se tin sub limba timp de 5 minute, dupa care se inghit cu putina miere. Luate de 3 ori pe zi sunt foarte bune antidiareice si diuretice foarte eficiente, avand si proprietati dezinfectante ale cailor urinare.- In uz cosmetic, se fac masti de infrumusetare perfect naturale cu capsuni zdrobite sau amestecate cu albus de ou (pentru ten gras) sau cu smantana (pentru ten uscat).


• Observatii


Este indicat sa se evite consumul de capsuni in situatia in care exista alergie la capsuni deoarece declanseaza puternice reactii alergice insotite de urticarie (mancarimi ale pielii).
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: