duminică, 14 octombrie 2007

CRETUSCA


Trăim înconjuraţi de miracole pe care adesea nici nu le bănuim... Poate că cel mai mare dintre toate este însăşi Natura, cea care ne vorbeşte prin fiecare fiinţă vie din sânul ei despre tainele celui ce a creat-o. Dintre ele, plantele, prin frumuseţea şi puritatea lor ne uimesc şi ne dezvăluie o mare înţelepciune ascunsă la originea lor. Ce poate fi mai încântător decât modul în care o plantă îşi creează fără scheme, planuri şi materiale de construcţie, folosind doar apa limpede a izvoarelor sau a ploilor şi mineralele pământului, corola împodobită cu superbe culori, atât de armonios combinate şi formată din petale îmbinate atât de perfect încât poate trezi invidia oricărui arhitect? Ce poate fi mai uluitor decât modul în care plantele ştiu fără ceas şi calendar când a venit momentul să răsară, când este cel mai potrivit să înflorească şi când a venit timpul să genereze şi să-şi elibereze sămânţa? Ce poate fi mai miraculos decât felul în care plantele ştiu fără reţete şi fără calcule să sintetizezesubstanţe complexe care pot hrăni şi tămădui celelalte fiinţe vii ale Naturii? Cu atât mai surprinzător este faptul că aceste sinteze interne se desfăşoară fără greş, din ele rezultând substanţe asociate în cel mai înţelept mod cu putinţă. Nici chiar savanţii zilelor noastre n-au reuşit să egaleze complexitatea şi precizia acestor procese. Mai mult decât atât, fiecare plantă pare a fi creată cu un scop anume pe care ea îl îndeplineşte cel mai bine şi într-un mod magistral.
Un astfel de exemplu minunat este banala creţuşcă (Filipendula ulmaria, fam.Rosaceae) care este utilizată din vechime pentru tratarea reumatismului. Ea produce şi păstrează în flori, frunze, tulpini şi rădăcini unele substanţe active care au fost numite de către cercetători glicozide ale cvercetinei şi glicozide fenolice, care atunci când planta este administrată unui om generează salicilaţi. Ei au o acţiune antiinflamatoare de excepţie, reducând inflamaţia prezentă în articulaţii în cazul reumatismului. Acelaşi efect îl are şi aspirina (acid acetil-salicilic), un medicament sintetizat în laborator pornind de la modelul chimic al salicilaţilor prezenţi în anumite plante tămăduitoare (creţuşca, salcia, plopul negru etc.). Însă pentru tratarea reumatismului aspirina, extractele de salicilaţi din plante sau plantele care conţin salicilaţi este necesar să fie administrate în mod repetat, zilnic, o perioadă mai lungă de timp, caz în care aspirina sau salicilaţii administraţi singuri pot determina gastrită erozivă sau chiar ulcer gastric. Acest lucru neplăcut nu se petrece niciodată dacă bolnavul foloseşte creţuşca. Oare cine a construit-o atât de înţelept, de parcă ar fi ştiut dinainte toate aceste lucruri? Surprinzător creţuşca mai conţine şi alte substanţe active numite taninuri, care scad secreţia gastrică, protejează mucoasă stomacului şi de aceea poate fi utilizată chiar şi în caz de gastrităsau ulcer gastric. Mai mult decât atât, salicilaţii sunt mai puţin eficienţi dacă întâlnesc în stomac sucuri acide. Taninurile din creţuşcă reduc însă aciditatea gastrică şi prin aceasta favorizeazădirect acţiunea antiinflamatoare a salicilaţilor. În plus planta are şi un efect antialgic util şi el în alinarea şi tămăduirea reumatismului. Ea reuşeşte aşadar în final să exercite simultan o combinaţie de efecte terapeutice necesare pentru tratarea reumatismului, acţiunea antiinflamatoare şi ceaantialgică, fără a dăuna în nici un fel stomacului şi într-un mod în care salicilaţii au o acţiune maximă. Iată cum, dacă suntem înţelepţi şi utilizăm planta în forma ei integrală, beneficiem de o sumă de efecte terapeutice care nu pot fi reproduse artificial.
Creţuşca este de aceea un adevărat miracol al Naturii, şi ne dezvăluie taina existenţei unei înţelepciuni deosebite ce se ascunde în spatele creării ei. Să o preţuim aşa cum se cuvine şi să fim recunoscători pentru darurile pe care le primim prin ea!
Cristina Cîmpean,
lector în cadrul A.M.N.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: