luni, 15 octombrie 2007

URZICA

Urtica dioica

de Andreea Dragomirescu
amnro.net

Urzica este o plantă universală. Poate fi intâlnita pe tot globul, chiar şi în Islanda, supravietuieste până la altitudinea de 2000 m. şi este cunoscută din antichitate pentru proprietăţile ei curative. În sec. I d.Hr. medicii greci Discoride şi Galen o descriau în lucrările lor ca pe o plantă cu proprietăţi diuretice şi laxative,utilă în astm, pleurezie şi afecţiuni ale splinei. Indienii americani foloseau cataplasme cu infuzie de urzică pentru a opri sângerările din rănile deschise şi o recomandau lăuzelor pentru o refacere mai rapidă după naştere şi pentru capacitatea ei de a stimula lactaţia.

Tradiţional, în Brazilia urzica era folosită pentru diabet, afecţiuni urinare şi alergii, în Peru pentru dureri musculare şi artritice, astm, ulcer, în Cuba pentru răni, arsuri şi insuficienţă renală, în Grecia pentru astm, inflamaţii şi afecţiuni ale splinei, în Mexic pentru febră şi afecţiuni ale pielii, în Venezuela în cazuri de sifilis, afecţiuni febrile, răni deschise.

În Evul Mediu urzica era atât de apreciată ca şi plantă de leac încât Albrecht Durer (1471-1528) a pictat un înger ce zboară către tronul Atotputernicului ţinând în mână un lujer de urzică.

Singurele zone de pe glob în care urzica nu creşte sunt zonele arctice şi centrul şi sudul Africii. La noi în ţară este foarte răspândită, din zonele de câmpie până la munte. Este o plantă tipic antropofilă, adică legată ecologic de aşezările omeneşti sau de locuri în care a intervenit activitatea umană: creşte pe lângă ziduri, garduri, ruine, stâne, dar şi pe malul apelor şi în lizierele de păduri.

Denumirea urzicii provine de la verbul latin ‘urere’ care înseamnă ‘a arde’, datorită proprietăţilor ei vezicante, iar denumirea speciei ‘dioica’ înseamnă ‘două case’, deoarece pe o tulpină cresc flori unisexuate, fie masculine, fie feminine.

Este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină simplă, erectă, cu 4 muchii evidente, ce poate ajunge până la 1,5 m înălţime, are frunze opuse, în formă de inimă, verzi cenuşii, dinţate pe margini. Pe axa frunzei din vârf cresc flori mici, verzui. Atât tulpina cât şi frunzele sunt acoperite cu peri urzicători, care la atingere provoacă usturimi şi mâncărimi. Înfloreşte din iunie până în septembrie.

Compoziţie chimică:

Urzica conţine carotenoide ( provitamine A) cu acţiune de regenerare a pielii şi mucoaselor şi rol antioxidant, clorofilă, vitaminele B2, C, K, acid folic, acid pantotenic, amine (histamină, acetilcilină, serotonină), flavone şi taninuri cu efect cicatrizant, lectine cu efect antiinflamator, ulei volatil cu cetone, esteri, fenoli.

Frunzele tinere, care nu conţin substanţe vezicante, au un bogat conţinut în minerale: acid silicic, săruri de fier, magneziu, mangan, sodiu, potasiu, fosfor, sulfaţi. Perii urzicători conţin răşini şi o substanţă vezicantă (acid formic, o enzimă şi o toxalbumină) care se distruge prin uscare.

În scopuri medicinale se folosesc frunzele sau toată partea aeriană, care se recoltează de la exemplarele tinere înainte de înflorire şi se usucă la umbră, la temperatura ambiantă, fie rădăcinile care se recoltează toamna târziu şi se usucă la soare.

Acţiuni:

*are proprietăţi hematopoietice (stimulează sinteza globulelor roşii) prin acidul folic, acidul pantotenic şi protoporfirine
*are proprietăţi hemostatice ( favorizează oprirea sângerărilor) datorită prezenţei de vitamină K şi taninuri
*este antidiareică prin tanin
*are proprietăţi diuretice şi contribuie le o mai bună eliminare a acidului uric
*este hipoglicemiantă datorită capacităţii de a stimula secreţia de insulină de la nivelul pancreasului
*are proprietăţi antiinflamatoare prin lectine
*este galactogogă (stimulează secreţia lactată la femeile care alăptează)
*este antialergică, expectorantă, antitusuvă, stimulează circulaţia sanguină

Indicaţii terapeutice:

Cu administrare internă, sub formă de pulbere sublingual, macerat sau tinctură, urzica este indicată în:
*anemie, alături de cătină
*alergii, alături de trei fraţi pătaţi şi frunzele de mestescăn. Studiile clinice au demonstrat ameliorarea evidentă a simptomelor la pacienţii cu diferite forme de alergii: rinită, erupţii alergice cutanate, bronşită astmatiformă, după consumul de urzică
*artrită, reumatism în general datorită acţiunii antiinflamatoare. Mai multe studii au arătat diminuarea durerii şi inflamaţiilor la pacienţii suferinzi de artrită care au consumat urzică, probabil datorită unui proces de inhibare a activităţii celulelor responsabile de procesul inflamator .
*gută, prin efectul antiinflamator şi de eliminare a acidului uric
*diabet zaharat, alături de frunzele de dud şi afin, deoarece urzica stimulează secreţia pancreatică de insulină
*sângerări nazale, gingivale, hemoptizii deoarece este un bun hemostatic
*diaree, datorită proprietăţilor astringente, în asociere cu răchitan, coada racului
*litiază renală ca adjuvant, sub formă de macerat, în special datorită acţiunii diuretice
*afecţiuni cardio vasculare: hipertensiune arterială, tahicardie (eficienţă demonstrată prin studii efectuate pe animale)
*afecţiuni dermatologice (acnee, seboree) datorită proprietăţilor depurative.

Cele mai recente studii în ce priveşte urzica se focalizează asupra eficienţei ei în afecţiunile prostatei (prostatită, hipertrofie benignă de prostată) şi asupra proprietăţilor ei antivirale.

În mai mult de 20 de studii clinice se demonstrează că rădăcina de urzică şi urzica în combinaţie cu alte plante medicinale ameliorează simptomatologia în prostatită şi adenomul de prostată. Se pare că mecanismul de acţiune în acest caz nu este cel antiinflamator, ci sunt implicate acţiuni hormonale Adenomul de prostată apare, cel mai probabil, datorită creşterii conversiei testosteronului (horminul sexual masculin) în dihidrotestosteron, fenomen amplificat, nu se ştie din ce cauză, la bărbaţi peste 40 de ani. Studiile făcute sugerează că substanţe din compoziţia rădăcinii de urzică inhibă această conversie a testosteronului, ameliorând simptomatologia bolii.

Alte studii recente sunt legate de acţiunile antivirale ale lectinelor din compoziţia urzicii. Lectinele au dovedit proprietăţi antivirale marcate in vitro (experimental, în laborator) şi în prezent sunt cercetate, cu rezultate încurajatoare, efecteele lor inhibitoare asupre virusurilor ce induc afecţiuni ale tractului respirator superior şi asupra virusului imunodeficienţei umane (HIV).

În ce priveşte aplicarea externă, sub formă de cataplasme cu macerat sau băi, urzicile sunt utile întratarea plăgilor superficiale, eczemelor, urticariei.

O utilizare foarte cunoscută a urzicii în combinaţie cu rădăcina de brusture şi frunzele de mesteacăn este împotriva mătreţii şi căderii părului. În acest caz se clăteşte părul, după spălare, cu macerat combinat din aceste trei plante. O altă variantă constă în fricţionarea pielii capului cu tinctură (extract alcoolic) de urzică.

Mod de administrare:

Înainte de a fi cunoscută ca şi plantă medicinală, urzica a fost utilizată ca un gustos şi sănătos aliment. În acest scop se folosesc vârfurile de la urzicile tinere care apar primăvara şi sunt sărace în substanţe vezicante dar foarte bogate în minerale. Se pot pregăti ca şi piure şi constituie unul din alimentele ideale pentru curele de dezintoxicare de primăvară.

Pentru a se beneficia de proprietăţile depurative şi mineralizante ale urzicii proaspete crude se poate prepara fie macerat fie suc din aceasta. Sucul se prepară cu ajutorul unui storcător elestric, din frunzele de urzici proaspete bine spălate. Se pot consuma în fiecare zi una până la trei linguriţe din acest suc diluat cu puţină apă pură ( plată sau de izvor).

Pentru macerat se pune apă într un vas peste urzicile proaspete, tăiate mărunt, atât cât să le acopere şi se lasă timp de aproximativ 7 ore apoi se scurg bine. Din lichidul rezultat se ia câte o lingură de trei ori pe zi, diluată cu puţină apă. Poate fi păstrat la rece 1 2 zile, dar pentru a şi păstra integral proprietăţile e bine să fie consumat în ziua în care se prepară.

Urzica uscată se foloseşte în scopuri medicinale sub formă de pulbere sau de macerat. Modalitatea cea mai eficientă de administrare este pulberea luată sublingual. Se prepară cu ajutorul unei râşniţe electrice curate în care se râşneşte planta până se obţine o pudră fină, apoi se cerne pentru a elimina resturile mai mari. Din această pudră se administrează câte o linguriţă de 4 ori pe zi (sau se amestecă cu alte pulberi de plante şi se ia câte o linguriţă de amestec de pulberi), la intervale regulate. Planta se ia cu minim 30 minute înainte de masă sau cu o oră după masă, se ţine sub limbă 15 20 minute apoi se înghite cu puţină apă plată sau de izvor.

Pentru macerat se pun 2 linguri pline de plantă sub formă de pulbere la 1 litru de apă plată sau de izvor şi se lasă aproximativ 7 ore (peste noapte) la temperatura camerei, apoi se strecoară. Lichidul rezultat se bea între mese, cu înghiţituri mici în cursul unei zile. Maceratul ce va fi utilizat pentru aplicaţii externe sau băi se va face mai concentrat, din 7 linguri de plantă la 1 litru de apă.

Referinte:
Pulberile din plante medicinale
Folosirea plantelor medicinale

Surse:
ANIMA PLANT
SANTO RAPHAEL

Niciun comentariu: