duminică, 14 octombrie 2007

UTILIZARI SIMPLE ALE UNOR VALOROASE REMEDII NATURALE

ANGELICA-Planta celor sapte arhangheli



ISTORIC

Planta poartă acest nume deoarece se spune că înfloreşte de ziua Arhanghelului Mihail - 8 Mai (stilul vechi) şi este un mijloc de protecţie împotriva spiritelor rele şi a vrăjilor. Datorită acestor virtuţi ea a mai fost denumită şi rădăcina Sfântului Duh.

Scrierile vechi menţionează numele ei în folclorul popoarelor nord-europene. Sunt mărturii încă din antichitate că poate fi folosită ca remediu împotriva infecţiilor, pentru purificarea sângelui şi vindecarea oricărei maladii şi ca un preţios remediu pentru otrăviri. După apariţia creştinismului planta a fost pusă sub patronajul Arhanghelilor şi asociată cu momentul Bunei Vestiri.

În tradiţia românească este o plantă cu virtuţi miraculoase, după cum îi arată şi numele, fiind un adevărat remediu alchimic. Pintea, vestitul haiduc din ţara Oaşului, cunoştea forţa tămăduitoare a plantei, purtând asupra lui mereu o sticlă de pălincă tare în care erau puse rădăcini de angelică. El ştia că planta îl apără nu numai de ciumă, holeră şi supărări ci şi de sminteală.

UNDE PUTEM GĂSI ACEASTĂ PLANTĂ?
Creşte spontan în etajul montan şi subalpin .

RECOLTAREA PLANTEI
Planta trebuie uscată imediat dupa ce a fost culeasă. Nu se utilizează decât în stare uscată. Se utilizează doar un an după recoltare. Frunzele se culeg în lunile iunie-iulie, iar fructele şi florile în iulie. Planta se culege după amiaza , în zilele însorite.

ATENŢIE: Planta este în momentul de faţă un Monument al Naturii. A devenit foarte rară, de aceea vă indicăm utilizarea plantei furnizată de către plafare, deoarece provine din culturi. Vă rugăm nu culegeţi planta din flora spontană! Vă mulţumim pentru înţelegere!

CARE SUNT VIRTUŢILE ACESTEI PLANTE?

Se recomandă în probleme respiratorii, bronşite, astm, răceală, gripă, migrene, sinuzite, anxietate, dereglări hormonale la femei, scleroză în plăci, dificultăţi de concentrare, stări depresive, astenie, convalescenţă.

Acţiuni terapeutice:

- reduce tusea, febra, oboseala
- reglează ciclul menstrual, are efecte bune în caz de infertilitate
- psihic trezeşte şi amplifică o stare de echilibru şi de calm interior
- stimulator,
- energizant,
- antiseptic,
- depurativ,
- analgezic,
- calmant.


CUM SE ADMINISTREAZĂ PLANTA ŞI TINCTURA?

Pulberea de plantă se administrează sublingual în doză de 1-2 g/zi.

Tinctura de angelică se recomandă pentru:
uz intern - boli de piele(acnee, psoriazis), indigestii frecvente, atonie digestivă, bulimie
uz extern - ten cu pori, seboreic - pentru menţinerea tinereţii şi a tonusului pielii

Se ia o linguriţă de tinctură diluată în jumătate de pahar de apă de izvor , de 3-4 ori pe zi , pe stomacul gol .


ARE CONTRAINDICAŢII ACEASTĂ PLANTĂ?

A se evita aministrarea ei gravidelor şi diabeticilor.
sursa:amnro:net







Niciun comentariu: