luni, 15 octombrie 2007

TEIUL

La începutul fiecărei veri teii ne încântă sufletul cu parfumul liniştitor al nenumăratelor flori cu care se împodobesc pentru a sărbători luna mai. Ajungând în apropierea lor, adesea nu ne putem abţine să nu culegem zâmbind o floare. Şi poate chiar găsim puţin timp să ne odihnim o clipă pe o bancă, admirându-i. Apoi plecăm mai departe, dar parcă mai binevoitori, mai blânzi şi mai înţelegători.
Prin parcurile oraşelor sau prin păduri cresc mai multe specii de tei (Tilia argentea, Tilia cordata, Tilia platyphyllos, Tilia tomentosa, Tilia sylvestris), dar putem culege în scop tămăduitor florile fiecăruia dintre ei, cu o mică excepţie: florile celor care se află prea aproape de străzile circulate sun pline de praf care conţine diverse deşeuri ale gazelor de eşapament, inclusiv metale grele (plumb, cadmiu etc.), motiv pentru care aceste flori nu mai pot fi folosite terapeutic.

Aproape oricine ştie că florile de tei sunt bune în caz de tuse şi răceli, însă mai puţini cunosc eficienţa lor deosebită în astfel de situaţii. Cercetările ştiinţifice realizate în ultimii ani au arătat faptul că florile de tei au o puternică acţiune antivirală şi imunostimulatoare, motiv pentru care utilizarea lor terapeutică conduce la o creştere reală a rezistenţei generale a organismului. În caz de gripă, florile de tei sunt superioare tratamentului antibiotic, fiind de câteva ori mai eficient decât orice terapie bazată pe medicamente sintetice. Care o fi motivul? Florile de tei au acţiune antivirală demonstrată faţă de virusul gripal şi enterovirusuri şi în plus au şi o acţiune emolientă, de calmare a tusei, antifebrilă şi se stimulare a transpiraţiei, fiind în acelaşi timp şi uşor antiinflamatoare.
Se pare că Natura ne dăruieşte prin florile de tei nu un remediu simplu ci o sumă fericită de acţiuni sinergice care ar putea fi îndeplinită doar de o reţetă formată din mai multe tipuri de pilule. Complexitatea, nebănuită la prima vedere, a puterii tămăduitoare a florilor de tei, este explicată azi de oamenii de ştiinţă prin asocierea a mai multe tipuri de substanţe active prezente în aceste flori: mucilagii, care prin hidroliză dau acid poliuronic şi care au acţiune emolientă şi imunostimulatoare, zaharuri (hexoză, metilpentoză, acid galacturonic, arabinoză, galactoză, rhamnoză) care conferă florilor savoarea dulce; un ulei volatil ce conţine farnesol (substanţă care le conferă parfumul specific şi care are un efect uşor sedativ asupra sistemului nervos central) precum şi flavonoide (cvercitină, izocvercitină, rutozidă, tilirozidă etc.) cu acţiune diaforetică şi spasmolitică; colină, acetilcolină, gume, taninuri etc.

Această enumerare nu ne va explica însă de ce teii ne pot învăţa să fim mai buni şi mai calzi cu semenii noştri, o mică taină ce se ascunde în frumuseţea cu care Creatorul Naturii a înzestrat florile acestor arbori care ne inspiră protecţie chiar şi prin forma coroanei lor dar şi prin aspectul funzelor în formă de inimă, prin care parcă ne asigură că e menit să trezească iubirea în fiinţele ce ajung în preajma sa.
De altfel, florile de tei sun utile cu adevărat şi pentru suferinţe ale aparatului cardiovascular deoarece sunt uşor coronaro-dilatatoare îmbunătăţind irigaţia sangvină a inimii şi în plus reduc tensiunea arterială, ajutând şi astfel sarcina zilnică a inimii. O protejează chiar şi indirect de efortori mari, deoarece florile de tei ne liniştesc, înlăturând stările de agitaţie crescută, anxietate, emotivitate, tratând insomniile şi durerile de cap. Au în plus o acţiune diuretică, care ajută şi ea în afecţiunile cardiovasculare, reglând volumul circulant sanguin.
Iată că teiul nu ne păcăleşte având frunzele în formă de inimă. El chiar este un bun prieten al inimii.
O altă acţiune mai puţin cunoscută a florilor este cea de calmare a spasmelor tractului digestiv, fiind utile împreună cu alte plante, în caz de colici abdominale.
Cu siguranţă, după ce a-ţi citit aceste rânduri ve-ţi privi altfel florile de tei, ştiind acum bogăţia lor terapeutică, dar să nu uităm şi poezia pe care ne-o trezeşte în suflete frumuseţea lor, în fiecare mai ...
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: