luni, 15 octombrie 2007

TRAISTA CIOBANULUI

Capsella bursae-pastoris
Lector de Ayurveda Cocor Vasile

CUM O PUTEM RECUNOAŞTE? Această plantă valoroasă este considerată în general o buruiană incomodă deşi ea este în realitate o plantă medicinală deosebit de valoroasă şi chiar unică. O găsim peste tot, pe lângă drumuri, pe câmpii, prin şanţuri, în grădinile de zarzavaturi. În limbaj popular i se mai spune şi coada pisicii, rapăn, straiţa popiis au tescuţă. Tulpina ei creşte până la 20-30 de cm înălţime, iar perioada de înflorire este martie -noiembrie. Florile sunt mici şi albe alcătuind o inflorescecenţă în formă de ciorchine. De tulpiniţele subţiri atârnă fructele care au un aspect particular, uşor de recunoscut, sub formă de “inimioară”.

CARE SUNT VIRTUŢILE ACESTEI PLANTE UNICE?

Traista ciobanului are un efect hemostatic şi vasoconstrictor uimitor. Se poate întrebuinţa cu succes în toate tipurile de hemoragii: nazale, stomacale, menoragii şi metroragii (hemoragii uterine care apar în timpul sau în afara ciclului menstrual). Are o acţiune deosebită, directă, asupra uterului, reglând ciclul menstrual şi oprind hemoragiile uterine abundente. Se recomandă în mod deosebit şi în reglarea tensiunii arteriale, folosindu-se atât în caz de hipotensiune cât şi de hipertensiune. Se mai poate utiliza, datorită efectului puternic hemostatic şi în cazul hemoroizilor sângerânzi.
CUM SE POATE UTILIZA ACEASTĂ PLANTĂ?
În cazul rănilor sângerânde, în care sângerarea nu vrea să se oprească, infuzia de traista ciobanului are un efect uimitor.
în cazul menstruaţiilor abundente se consumă cu o săptămână înainte de venirea ciclului, zilnic 1-2 căni pe zi de macerat de traista ciobanului, folosind 1 linguriţă de pulbere de plantă la o cană de apă. Foarte utilă este în astfel de cazuri utilizarea de pulbere de rădăcină de brusture 1 g de 4 ori pe zi, sublingual, întreaga lună, iar după declanşarea menstruaţiei, după ce trece a treia zi, se pate lua pulbere de traista ciobanului, câte 1 g la trei ore, până la stoparea completă a hemoragiei.
Pentru hemoroizii care sângerează se fac clisme, băi de şezut sau spălături cu macerat călduţ din plantă.
Mamele care alăptează şi au sânii umflaţi pot să folosească pulberea din plantă sub formă de cataplasmă calduţă şi aplicată local.
CE CONŢINE ACEASTĂ PLANTĂ? Traista ciobanului conţine amine, derivati flavonici, glicozide, săruri de potasiu, tanin şi în cantităţi mici alcaloizi.
ARE ACEASTĂ PLANTĂ CONTRAINDICATII? La acestă plantă se utilizează numai partea aeriană şi nu are nici o contraindicaţie.
Mult succes şi sănătate!
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: