luni, 15 octombrie 2007

MENSTRUAŢIA ŞI COMPORTAMENTUL FEMININ


Comportamentul femeii este marcat, mai mult sau mai puţin, de perioadele ciclului menstrual prin care ea trece. În cazul femeii care are menstruaţie lunar, aceste treceri sunt resimţite într-un mod mult mai pregnant decât în cazul femeii care îşi suspendă ciclul menstrual (fie aceasta şi numai pentru anumite perioade de timp). Cu cât cantitatea de fluide menstruale este mai mare şi perioada de scurgere menstruală mai lungă, cu atât mai neplăcut sunt resimţite trecerile prin fiecare perioadă a ciclului menstrual.

PERIOADA 1

Prima perioadă, imediat după încetarea menstruaţiei, poate să fie resimţită (mai mult sau mai puţin intens, în funcţie de cantitatea şi timpul menstruaţiei) ca o stare de devitalizare accentuată, oboseală, frecvente pierderi de memorie, scăderea vitezei de gândire, neatenţie, diminuarea voinţei, tendinţă către preocupări minore (aşa-zisele "nimicuri femeieşti").

Dacă în perioada premergătoare menstruaţiei femeia se aseamănă adeseori cu "un cazan sub presiune", datorită acumulării energetice vitale şi sexuale mari, în perioada de imediat după menstruaţie ea poate să devină de-a dreptul docilă, însă totodată lipsită de forţă şi independenţă. Din acest punct de vedere, bărbatul cu care ea se află într-o relaţie intimă poate să fie surprins de asemenea modificări comportamentale ale femeii supuse ciclicităţii menstruale.

Pentru a compensa aceste neajunsuri, femeia trebuie să urmeze în această perioadă un regim de refacere. Prin alimentaţie şi plante adecvat alese, ea va urmări să-şi refacă în special rezervele din anumite substanţe vitale care se pierd prin scurgerile menstruale: fier, lecitină, cupru, iod etc. Totodată, pe lângă utilizarea unor alimente şi plante foarte bogate în aceste elemente (cum sunt polenul, pătrunjelul, sâmburii de nucă, seminţele de floarea soarelui, migdalele, uleiul de măsline sau de floarea soarelui presat la rece, ginsengul, etc.) se va urmări adoptarea unui regim alimentar lacto-vegetarian, bazat pe crudităţi în proporţie de 80 % sau chiar un regim alcătuit integral din crudităţi.

În această perioadă, ca şi în toate celelalte, se vor elimina complet din alimentaţie pâinea albă, produsele din făină albă, zahărul şi dulciurile pe bază de zahăr alb. Carnea şi toate produsele din carne, incluzând aici şi peştele, crustaceele etc trebuie în mod indiscutabil eliminate din alimentaţie complet, acestea fiind alimentele care determină apariţia celor mai multe tulburări menstruale şi afecţiuni ale aparatului genital feminin, prin produşii metabolici pe care îi generează (acidul uric în exces este doar unul dintre aceştia).

Menţinerea unui tonus psihic bun este esenţială: optimismul, entuziasmul, încrederea în sine şi umorul combinate constituie reţeta de bază pe care femeia trebuie să şi-o administreze în această perioadă pentru a se păstra la standardul de "regină a inimilor". Astfel, pe ansamblu, din punct de vedere fizic, energetic, psihic, mental şi spiritual, această perioadă trebuie abordată ca o perioadă de refacere, de tonifiere, în cazul în care femeia a avut menstruaţia lunară obişnuită. Acest regim va "netezi' curbele bruşte ale comportamentului şi stărilor ei, ce îi pot altfel marca nedorit viaţa şi relaţiile interumane (inclusiv cele intime).


PERIOADA 2

În cea de-a doua perioadă (zilele 7-14 ale ciclului menstrual) tonusul general creşte. Energia de care femeia simte că dispune este din ce în ce mai mare şi dinamizarea erotică este din ce în ce mai mare. În cazul multor femei erotismul atinge o intensitate maximă în perioada ovulaţiei (mijlocul ciclului menstrual zilele 13, 14, 15 ale ciclului menstrual de 28 de zile). Ea se simte în această perioadă din ce în ce mai puternică şi tinde să fie intens activă, "în formă".

În această perioadă trebuie să fie practicate asiduu procedee practice pentru transmutarea potenţialului creator-sexual şi sublimarea energiei rezultante. Regimul alimentar va fi echilibrat (adică moderat nutritiv şi purificator), astfel încât să favorizeze procesele de transmutare şi sublimare. Amorul transfigurator, cu continenţă şi întotdeauna consacrat lui DUMNEZEU poate ajuta mult atât pentru transmutarea potenţialului creator-sexual, cât şi la sublimarea energiei în forme din ce în ce mai subtile, ceea ce va favoriza o rafinare, nuanţare şi complexificare a fiinţei.

În cazul în care femeia nu a avut menstruaţia obişnuită, ceea ce ar fi fost "perioada a 2-a" devine pentru ea o perioadă de mare înflorire energetică şi spirituală, de forţă interioară, pe care trebuie să o direcţioneze şi să o controleze cât mai bine.

PERIOADA 3

Perioada a 3-a este o perioadă marcată, în cazul femeii care a avut menstruaţia lunară, de o acumulare energetică care chiar poate să dea senzaţia de "îngreunare". De altfel, treptat şi zona organelor genitale începe să se congestioneze, culminând, în cazul în care nu s-au luat măsurile adecvate, cu inflamarea caracteristică la nivelul uterului şi declanşarea menstruaţiei.

Această perioadă este una dintre perioadele "dificile", mai ales către finalul ei (în ultimele 3-4 zile faţă de momentul obişnuit al declanşării menstruaţiei), când apare "balansul" hormonal ce declanşează stările caracteristice de iritare sau depresive. Unele femei resimt în această perioadă chiar o diminuare marcată a dinamismului lor erotic; deşi energia lor sexuală este foarte mare, totuşi ea nu se poate manifesta armonios din cauza unei anumite stări de indispoziţie psihică, însoţită uneori şi de dureri ale sânilor şi de labilitate emoţională. Aceste stări sunt de fapt un indiciu că energia ia deja o direcţie descendentă şi că transmutarea şi mai ales sublimarea nu au fost suficiente.

Aceasta este perioada în care controlul stărilor psihice necesită multă atenţie. Stările psihice negative (mânie, îngrijorare, tristeţe, tensiune etc.) pot contribui nebănuit de mult la declanşarea unei menstruaţii care poate fi chiar dureroasă în acest caz şi atenţia femeii trebuie să fie cu atât mai mult trează mai tot timpul, căci în această perioadă ea are cea mai accentuată predispoziţie către aceste stări. Retragerea periodică şi meditaţia sunt ajutoare preţioase în direcţia păstrării echilibrului ei interior.

Angrenarea erotică plină de iubire, armonioasă, rafinată, realizată cu continenţă sexuală este o necesitate în această perioadă şi ea trebuie să fie chiar urmărită de către femeie, căci o poate ajuta foarte mult. Alimentaţia va fi cât mai uşoară (desigur în această privinţă se va ţine cont şi de constituţia respectivei femei şi de starea ei de vitalitate şi sănătate). Vor fi utilizate plantele care catalizează transmutarea potenţialului sexual şi plantele afrodiziace stimulatoare, precum şi cele ce au efect de reglare hormonală.

Regimul alimentar va fi bazat mai ales pe crudităţi. Activitatea şi dinamismul sunt necesare, precum şi starea de entuziasm.

PERIOADA 4

În cazul în care menstruaţia s-a declanşat, în această perioadă (perioada menstruaţiei) se va urmări adoptarea unui regim alimentar cât mai uşor, chiar post cu apă. În ceea ce priveşte activitatea, există anumite diferenţe, în funcţie de constituţia pe care femeile o au şi de alţi factori secundari. În acest sens, există o anumită tipologie feminină, pentru care activitatea intensă din timpul menstruaţiei este foarte indicată, aceasta având chiar un rol important în diminuarea timpului de menstruaţie şi a cantităţii de fluide menstruale pierdute. O altă tipologie feminină, dimpotrivă, obţine rezultate bune în această direcţie dacă se retrage în singurătate şi dacă se poate bucura de o perioadă de repaus.

Oricum, această perioadă (a 4-a) nu trebuie neglijată, deoarece, chiar dacă menstruaţia s-a declanşat, chiar şi acum se mai poate reţine o parte din potenţial. În plus, printr-un regim de viaţă adecvat, prin realizarea procedeelor YOGA adecvate şi prin administrarea consecventă a plantelor indicate pentru această perioadă, femeia poate elimina complet durerile fizice şi stările psihice neplăcute, ceea ce va duce de asemenea la "economisirea" unei energii care altfel se pierde ciclic.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: