luni, 15 octombrie 2007

SUCURILE PROASPETE DIN FRUCTE ŞI LEGUME

SUCURILE DE FRUCTE

Sucurile din fructe au un profund efect purificator asupra corpului. De regulă, fructele trebuie să fie consumate după ce au ajuns la maturitate, cu doar câteva rare excepţii. Fructele nu trebuie să fie mâncate la aceeaşi masă odată cu alimentele care conţin şi ele zaharuri. Fructele, dacă sunt consumate într-o suficientă varietate, pot furniza corpului toate elementele vitale de care are el nevoie.

SUCURILE DE LEGUME

Sucurile de legume sunt regeneratoare şi reconstructoare pentru organism. Ele conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare, cu condiţia ca sucurile să fie consumate proaspete, crude şi fără conservant şi să fie extrase în mod complet din legume. Partea vitală a legumelor este ascunsă în fibre, de aceea legumele crude trebuie mestecate complet.

FOLOSIREA CRUDITĂŢILOR

În ultima analiză, funcţiile corpului uman trebuie să se hrănească cu alimente crude. Însă nu oricine poate peste noapte să-şi schimbe obiceiul de o viaţă întreagă, de a mânca mai mult sau exclusiv legume crude. O asemenea schimbare bruscă poate provoca modificări pe care individul poate să nu le înţeleagă, dar care pot fi cu totul folositoare. În asemenea situaţii este bine să fie consultată o persoană cu experienţă în ce priveşte reacţiile ce pot avea loc printr-o asemenea modificare. De altfel, este necesară o tărie interioară considerabilă pentru a face această schimbare să fie eficientă şi a o combina, mai ales la început.

BENEFICII SUCURILOR PROASPETE

În orice caz, sucurile de fructe şi legume proaspete şi crude sunt foarte necesare ca supliment pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă specială şi mâncăm orice dorim. Dacă practicăm un regim alimentar întâmplător şi neraţional, asemenea sucuri sunt într-adevăr de cel mai mare folos, pentru că dau corpului ingredientele active şi vitaminele de care el duce lipsă, dacă alimentaţia e mai mereu gătită şi conservată.

Pe de altă parte, un regim exclusiv din alimente crude poate conduce la devitalizare dacă el nu este realizat corect, pentru că atunci o mare parte din conţinutul hrănitor al alimentelor crude este folosit drept combustibil pentru a produce energia de care organele digestive au nevoie în procesul de asimilare, care durează până la 3-4 sau chiar 5 ore de la masă. Când însă bem sucuri crude de fructe sau legume situaţia este alta, deoarece acestea sunt prelucrate în 10-15 minute după ce le bem şi sunt folosite apoi aproape în întregime pentru hrănirea şi regenerarea celulelor şi ţesuturilor cu minimum de efort din partea sistemului digestiv.

Vezi si:
Merele - o sursa naturala de sanatate
Dovleacul - protejeaza de cancer, emfizem si complicatii diabetice
Curele naturale de dezintoxicare

extras din lucrarea "Bucătăria verde"
de dr. Andra Bazavan

Deşi nelipsite în alimentaţia de zi cu zi, fructelor şi legumelor nu li se acordă încă nici locul şi nici importanţa cuvenită în alimentaţie, căci, pe lângă regulile de igienă generală (evitarea aerului închis, buna oxigenare a sângelui prin exerciţii respiratorii şi plimbări în aer liber, continenţa amoroasă, menţinerea unei stricte igiene corporale, curăţirea colonului etc), mai este absolută nevoie ca organismul să primească hrană organică vie.

Sănătatea publică ar beneficia, desigur, mai mult de terapeuticile naturale, dacă acestea ar fi folosite mai des şi, de preferinţă, pentru evitarea şi prevenirea bolilor, decât pentru vindecarea lor, în locul medicinii alopate.

EFECTE VINDECĂTOARE

Preţioase pentru numeroşi bolnavi cărora le ameliorează sau le vindecă bolile, sucurile de legume şi fructe, mai ales când sunt extrase în momentul folosirii, se dovedesc a fi, pentru cel care se simte bine, o alimentaţie extrem de energetică şi vitalizantă.

Astfel, sucurile de fructe sunt adevăraţi purificatori ai corpului. Fructele folosite, însă, trebuie să fie mature şi nu trebuiesc mâncate la masă împreună cu alte alimente care conţin amidon (pâine, făinoase, dulciuri). Dacă sunt alese fructe suficient de variate, ele pot da organismului toate zaharurile de care acesta are nevoie.

Sucurile de legume sunt regeneratoare şi îmbunătăţesc metabolismul. Ele conţin toţi aminoacizii, mineralele, sărurile, enzimele şi vitaminele necesare, cu condiţia să fie proaspete, crude, fără conservanţi şi să fie extrase în mod corect din legume.

Pietrele la vezica biliară rinichi sunt urmarea naturală a consumului de carne, amidon concentrat şi zaharuri, care fac ca organismul să nu poate elimina depozitele de calciu anorganic. Calciul este un element vital, dar numai sub formă solubilă în apă, întâlnit astfel în sucurile proaspete de fructe şi legume; ca atare, el trece prin ficat şi este asimilat complet. Cel anorganic, insolubil în apă, este eliminat prin canalele biliare, este dus la vezica biliară sau în terminaţiile vaselor sanguine din abdomen; depunându-se în zona anusului, generează hemoroizi. Când se opreşte în rinichi, creează acumulări sub formă de nisip sau pietre.

Partea vitală a legumelor se află în suc şi de aceea omul trebuie să se hrănească cu legume crude, nefierte. Un regim exclusiv din crudităţi, însă, nu cuprinde o cantitate suficientă de calorii datorită cantităţii mari de energie cheltuită pentru digerarea şi asimilarea alimentelor crude, proces ce durează 3-4 şi uneori chiar 5 ore, în timp ce, în cazul sucului de legume crude, acesta este asimilat în 10-15 minute şi folosit aproape în întregime pentru hrănirea şi regenerarea ţesuturilor, cu un minim de efort din partea aparatului digestiv.

PROPRIETĂŢI REGENERATOARE

Sucurile de legume şi fructe nu trebuiesc considerate alimente concentrate sau medicamente; ele sunt printre cele mai puţin con­centrate şi, totuşi, cele mai hrănitoare dintre alimente. Desigur că modalitatea în care sunt preparate sucurile are o influenţă deose­bită asupra rezultatelor obţinute. Dacă sunt extrase incomplet, vor conţine apa vitală, organică, însă vor avea o calitate redusă prin lipsa vitaminelor şi enzimelor. In ceea ce priveşte cantitatea de suc necesară a fi băută, recomandăm să se bea atât cât se poate, fără a simţi că exagerăm. în general, o jumătate de litru pe zi este un minimum pentru a avea efecte perceptibile, dar, de preferinţă, se pot bea 1-4 l sau mai mult. Cu cât bem o cantitate mai mare de suc, cu atât mai repede se vor observa rezultatele.

Transformarea legumelor într-un terci din care nu s-a eliminat celuloza este fără valoare, fiindcă sucurile sunt indicate tocmai pentru a permite organismului să asimileze toate elementele vitale fără a împovăra aparatul digestiv.

Recomandăm să se ţină seama de următoarele aspecte:
1) In regenerarea naturală a organismului, acţiunea de curăţire pe care o au sucurile din legume este însoţită de o perioadă de jenă sau dureri.
2) După o perioadă de tratament poate apare o coloraţie galbenă sau brună a pielii, ceea ce indică o evacuare de bilă reziduală şi alte substanţe dăunătoare în cantităţi mai mari decât pot elimina organele cu această funcţie. După un timp, însă coloraţia dispare.
3) O mare importanţă o are curăţirea şi sterilizarea aparaturii cu care se face sucul, ca şi a vaselor.

Vezi si:
Sucurile proaspete
Merele - o sursa naturala de sanatate
Dovleacul - protejeaza de cancer, emfizem si complicatii diabetice
Curele naturale de dezintoxicare
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: