duminică, 14 octombrie 2007

CARDAMOMUL

Elettaria cardamomum

Cardamomul este o plantă originară din sudul Indiei. Adus din Orient pentru gustul său deosebit de aromat şi pentru proprietăţile sale antitoxice, ajunge să fie întrebuinţat în Europa şi la aromatizarea cafelei, datorită faptului că neutralizează, într-o anumită măsură, efectul nociv al cofeinei.

Arabii, mari cunoscători ai puterilor plantei, sunt cei care au denumit-o “sămânţa dragostei". Cardamomul este apreciat ca afrodiziac, retrezind nu numai apetitul sexual, ci mai ales “focul interior al dragostei”. Un preparat deosebit de simplu şi eficient în caz de oboseală fizică ori nervoasă sau de lipsă a apetitului sexual, se obţine amestecând un gălbenuş de ou proaspăt cu o linguriţă de miere şi un vârf de cuţit de seminţe de cardamom măcinat.

Un desert deosebit de gustos şi hrănitor este orezul integral cu lapte şi miere, condimentat cu scorţişoară, coriandru, ghimbir, şofran şi bineînţeles cardamom, toate acestea în proporţii egale. Seminţele de cardamom sunt folosite, de asemenea, şi la prepararea prăjiturilor, cărora le conferă o savoare deosebită.

Efectul încălzitor este foarte util în tratarea răcelilor, mai ales în cele însoţite de frisoane. În acest caz, se foloseşte mai ales în combinaţie cu ghimbirul sau cu boiaua de ardei iute. Se folosesc 4 g de cardamom, 2 g de ghimbir, 2 g de boia de ardei iute, toate măcinate foarte fin, care se amestecă bine cu 4 linguriţe de miere de albine lichidă. Această cantitate se ia pe parcursul unei zile în trei reprize, înainte de masă cu 15 minute.

Tinctura de cardamom se poate prepara în casă din 100 g de cardamom măcinat fin, peste care se pun 500 ml de alcool de 50 de grade. Amestecul se lasă la macerat timp de 5-6 zile, agitându-l din când în când. La sfârşitul perioadei, amestecul se filtrează prin tifon şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare. Tinctura de cardamom este indicată în tratarea impotenţei, frigidităţii, oboselii, aerofagiei şi a digestiei lente.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: