luni, 15 octombrie 2007

UNGUENTUL TAMUS - DE UNTUL-PĂMÂNTULUI

dr. Cristina Pavel
amnro.net

Untul-pământului, pe numele lui ştiinţific Tamus communis, este o plantă cu rădăcină cărnoasă, groasă şi albă în interior (de la aspectul căreia îi vine şi numele), cu frunze lucioase, în formă de inimă, flori verzi-gălbui şi fructe roşii. Ea creşte prin pădurile de foioase şi preferă umbra.

Planta a fost mult folosită în medicina populară românească, inclusiv în scop alimentar. În unele zone se consumau rădăcinile prăjite, iar în altele, tulpinile tinere (atenţie, această utilizare în scop alimentar prezintă unele riscuri, datorită compoziţiei plantei, bogate în alcaloizi, oxalat de calciu şi histamină). Totuşi, cel mai mult a fost folosită extern, sub formă de cataplasme sau tinctură, contra durerilor articulare şi a traumatismelor.

Unul dintre numele populare ale plantei este sugestiv în acest sens: „iarba-femeilor-bătute”. Chiar şi astăzi, în pieţe, rădăcina se vinde ca leac pentru tratarea reumatismului. Şi într-adevăr, cercetările farmacologice moderne au confirmat valoarea terapeutică a acestei plante. Acţiunea antiinflamatoare şi analgezică a extractului de untul-pământului se poate compara cu unele medicamente antiinflamatoare din cele mai puternice, fără a avea însă efectele secundare ale acestora.

BENEFICII

Pentru a beneficia la maxim de efectele sale curative, putem folosi planta în mai multe feluri:

cataplasme cu rădăcina proaspătă, răzuită
(nu se ţin prea mult timp în contact cu pielea în acelaşi loc, întrucât pot fi iritante)
fricţiuni locale cu tinctură preparată din rădăcină proaspătă
masaj cu unguent preparat din rădăcină mărunţită

UNGUENTUL "TAMUS"

Dintre toate modalităţile, cel mai la îndemână şi uşor de aplicat este ultima, forma de unguent, mai ales atunci când se asociază cu plante care îi măresc potenţialul terapeutic, cum este arnica. Un asemenea preparat este unguentul Tamus, un produs Steaua Divina, pe care îl putem găsi în magazinele naturiste şi farmaciile din ţară. El este foarte simplu de utilizat, în majoritatea cazurilor fiind suficiente 2-3 aplicări zilnic sau la nevoie, pe locurile dureroase. Când ne ungem cu el, pot apare uşoare senzaţii locale de furnicătură sau pişcătură, aceasta fiind dovada că acţionează eficient.

Un alt aspect important este şi baza în care se prepară unguentul. Unguentul Tamus foloseşte ca bază răşina de brad, ceara de albine şi uleiul de floarea-soarelui, substanţe perfect naturale, care nu se obţin prin procedee chimice (cum e cazul lanolinei sau vaselinei) şi pătrund foarte bine în piele. Între ingredientele de la Tamus găsim şi uleiul volatil natural de busuioc, „parfum”, dar şi conservant natural, cu proprietăţi antiseptice (îndepărtează de pe suprafaţa pielii bacteriile şi ciupercile patogene).

Proprietăţile antiinflamatoare ale unguentului de untul-pământului îl fac să fie foarte eficient în bolile articulare, atât în cele inflamatorii, cât şi în cele degenerative. Reumatismul, poliartrita reumatoidă, spondilozele, artritele şi artrozele (coxartroze, gonartroze) devin mult mai puţin supărătoare dacă ungem zonele afectate cu Tamus. Acest unguent are un puternic efect antialgic, de calmare a durerilor, de aceea se poate folosi şi în cazul durerilor musculare sau al bolilor metabolice articulare, cum este guta.

Datorită compoziţiei sale, unguentul Tamus are, de asemenea, un efect hemolitic, cicatrizant şi de stimulare a circulaţiei limfatice şi accelerează vindecarea echimozelor („vânătăi”) şi contuziilor. Îl putem folosi şi în cazul celulitei şi al deformaţiilor osoase (monturi).

Iată, aşadar, o paletă largă de efecte terapeutice, mai ales la nivelul articulaţiilor. De aceea, putem face şi o „probă terapeutică” a calităţilor sale: de câte ori ne supără vreo articulaţie (fie am solicitat-o prea mult, fie e vremea rece şi ploioasă, fie „trosneşte”, dându-ne semnale că trebuie să avem mai multă grijă de ea), dacă ne ungem cu Tamus, după câteva aplicaţii, putem avea plăcuta surpriză să ne dispară durerile ca prin farmec şi să ne redobândim mobilitatea.

Succes!
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: