luni, 15 octombrie 2007

DARURILE PRIMAVERII

Primăvara - anotimpul renaşterii

Noi şi Natura
Suntem intim legaţi de Natură, indiferent că ne-am "retras" între zidurile oraşelor sau că am rămas apropiaţi de ea. Tot ce se petrece de-a lungul zilei şi al anotimpurilor în Natură se reflectă misterios în modul de desfăşurare al complexelor procese metabolice din organism.
Observarea strânsei legăturii dintre ciclurile naturale şi fiziologia umană pare a aparţine mai degrabă terapiilor tradiţionale, aşa-zis empirice, însă ea este de fapt cuprinsă într-o ramură foarte nouă a ştiinţelor medicale numită cronobiologie care se ocupă cu studiul ciclurilor biologice. Datorită acestor cunoştinţe ştim azi că pentru a avea eficienţă maximă, fiecare tip de terapie este necesar să fie administrată într-un anumit moment al zilei sau al anului, în funcţie de ciclurile fiziologice umane. Cunoaşterea acestor cicluri a fost mult aprofundată şi azi se cunoasc cele mai indicate perioade ale zilei pentru a consuma alimente lichide sau solide, gătite sau crude, pentru a munci sau a ne odihni şi chiar şi pentru a lua diverse remedii sau pentru a realiza proceduri terapeutice astfel încât ele să aibă eficienţă maximă.

Observarea atentă
Secretul determinării precise a acestor momente optime constă de fapt în observarea atentă a relaţiei care există între ciclurile naturale şi ciclurile fiziologice umane. S-a constat faptul că cel mai indicat moment pentru a realiza ceva este exact acela care corespunde înclinaţiei naturale a organismului spre acel proces, moment care de regulă corespunde cu ceea ce se petrece similar în întreaga natură.
De exemplu, cel mai indicat moment din zi pentru a consuma o hrană consistentă este amiaza. Atunci organismul este cel mai dispus să digere şi să prelucreze hrana. El corespunde de fapt unui maxim de activitate şi în natură, care se reflectă într-un maxim al activităţilor metabolice ale organismului. Nu se petrece acelaşi lucru dacă vom mânca copios seara, înainte de a ne culca, moment în care organismul este mai înclinat să îşi reducă intensitatea proceselor metabolice, pregătindu-se pentru refacerea din timpul somnului. Dacă vom proceda în acest mod greşit, vom forţa trupul să digere alimente într-un moment nepotrivit şi drept consecinţă ne vom trezi dimineaţa cu o senzaţie de greutate, cu o stare de discomfort general şi poate chiar cu o indigestie.

Un timp pentru toate
Aşadar există un timp pentru toate, după cum spuneau înţelepţii.
Există un anume timp pentru a semăna şi altul pentru a culege roadele, unul pentru a munci şi un altul pentru a te odihni, unul pentru a rezolva probleme complicate şi un altul pentru a visa. Există chiar şi un timp în care te poţi îmbolnăvi, el fiind de fapt acela în care alegi să acţionezi în contradicţie cu Natura şi altul în care poţi să te vindeci, acesta fiind momentul în care alegi să te integrezi din nou în armonia Naturii.
În această ordine de idei, ne propunem în continuare să descoperim împreună tainele primăverii, pornind de la observarea atentă a tot ceea ce se petrece în mod firesc în Natură în această perioadă a anului şi corelând aceste observaţii cu ciclurile fiziologice ale organismului.
PRIMAVARA

Primăvara este prin excelenţă anotimpul renaşterii. Este timpul în care tot ceea ce s-a sfârşit în toamnă, se transformă şi reînvie din seminţele fertile pe care le-a păstrat în taină pământul. Oare ce determină şi ce susţine această reînnoire a fiecărei primăveri?
Mulţi dintre noi ştim că pentru a permite semănăturilor să se dezvolte deplin, ogarele trebuie eliberate de toate resturile uscate sau putrezite, chiar înainte de semănat. Pe ţarinile lăsate la voia întâmplării, iarba va înverzi mult mai târziu decât grâul din ogorul curăţat şi îngrijit.
După cum vedem, primăvara ne învaţă că pentru a avea în toamnă roade bogate e necesar ca acum să curăţăm şi să fertilizăm grădina. Dacă Natura are nevoie de această purificare pentru a renaşte în toată plenitudinea ei, înseamnă că şi organismul nostru reflectă undeva această necesitate care apare pe parcursul primăverii.
Într-adevăr, la sfârşitul iernii, corpul nostru este oarecum încărcat de "greutatea" alimentelor consistente şi conservate consumate pe tot parcursul iernii. El simte nevoia unei curăţări şi a unei înnoiri pe care ne-o transmite adesea ca mesaj tainic sub forma unei stări de oboseală de fond, adică sub forma aşa-numitei "astenii de primăvară". În mod paradoxal, această stare nu trece, dacă ne hrănim consistent şi copios, ci dacă alegem să consumăm o hrană uşoară şi purificatoare formată din salate de crudităţi, sucuri proaspete, urzici, lobodă, păpădie etc.
Aşadar, cea mai firească modalitate de ne curăţa organismul în acest anotimp al purificării şi al renaşterii este tot hrana "cea de toate zilele", aleasă înţelept. Într-un mod surprinzător dar minunat Natura ne oferă cea mai purificatoare hrană din an chiar primăvara.

Seva vieţii
Tocmai după topirea zăpezilor, înainte ca mugurii să se desfacă, primim cel mai timpuriu dar şi cel mai eficient dar depurativ al Naturii: seva arborilor. Cea mai recunoscută în acest sens este seva de mesteacăn (Betula sp.). Mestecenii ne vorbesc despre puterea lor chiar prin înfăţişare. Culoarea albă a scoarţei care îi îmbracă ne duce cu gândul la puritate iar netezimea ei ne inspiră prospeţime.
Seva de mesteacăn poate fi strânsă doar în această perioadă a anului, înainte de înfrunzire, deoarece doar acum este suficient de fluidă. Ea are virtuţi purificatoare şi regeneratoare extraordinare, putând fi consumată de către oricine, sănătos sau bolnav, tocmai pentru a drena toate deşeurile acumulate în timpul anului în trup. Este deosebit de utilă celor care suferă de diverse afecţiuni cum sunt: dermatite şi eczeme cronice, constipaţie, reumatism, artite, boli renale cronice, celulită, hipertensiune arterială şi chiar variate tumori benigne sau maligne. În toate aceste boli cronice sau degenrative există în corp acumulări mari de toxine, strânse adesea într-un timp îndelungat şi pe care organismul nu le mai poate elimina singur, fără a fi ajutat.

Plantele primăverii
Un alt dar al primăverii, cunoscut şi apreciat de mulţi sunt urzicile tinere (Urtica dioica), bogate în vitamine, utile în anemie, diabet zaharat, obezitate, litiaze renale, reumatism, gută, eczeme cronice, afecţiuni hepatice, splenice, biliare, colite, ulcere, congestii pulmonare, tumori.
Păpădia (Taraxacum officinale) se numără printre primele flori de care ne bucurăm primăvara. Frunzele sale se pot adăuga la salate, alături de frunzele altor plante primăvăratice: frunze tinere de traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), de ciuboţica cucului (Primula veris), de cicoare (Cichorium intybus), rotunjoară (Glechoma hederacea), salată (Lactuca sativa), spanac (Spinacia oleracea), fumariţă (Fumaria officinalis), creson (Lepidium sativum), năsturel (Nasturtium officinale), hrean (Armoracia rusticana), leurdă (Allium ursinum), usturoiţă (Alliaria officinalis), lobodă (Chenopodium sp.), măcriş (Rumex acetosa), măcrişul-iepurelui (Rumex acetosella), ştevie (Rumex patientia), usturoi verde (Allium sativum), ceapă verde (Allium fistulosum).
Toate acestea pot fi folosite în cadrul curelor de primăvară, singure sau combinate, sub formă de salate sau de sucuri realizate din frunze amestecate în blender cu apă de izvor. Le putem utiliza pe toate, în scop purificator preventiv sau să alegem din ele acele plante care au efecte terapeutice mai ales în anumite boli de care suferim.

Darul primăverii
Care e însă darul tainic al primăverii pentru aceia care înţeleg necesitatea curelor depurative realizate în această perioadă? Este fără îndoială renaşterea. Primăvara culminează pentru creştini cu cel mai important praznic al anului: Sărbătoarea Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos. Cel ce şi-a purificat trupul folosind resursele Naturii va fi pregătit cum se cuvine să renască în suflet şi în duh la această Mare Sărbătoare a Învierii. Bunii creştini îşi curăţă acum casele, îşi înnoiesc straiele şi postesc, purificându-şi astfel şi trupurile pentru a întâmpina cum se cuvine Sărbătoarea Renaşterii în Duh. Şi pentru că tot ceea ce Dumnezeu face este plin de înţelesuri adânci, poate că taina primăverii este de fapt această Înviere a Sufletului şi a Spiritului care învinge Moartea, ea fiind urmarea firească a renaşterii ce are loc în Natură şi în cei ce o înţeleg.
sursa: amnro.net

Niciun comentariu: