luni, 15 octombrie 2007

FENICULUL

Foeniculum vulgare

Feniculul este apreciat ca fiind un excelent fortifiant, încă din vremea Greciei Antice. Feniculul poate înlocui cu succes orice altă plantă exotică, fiind un stimulent foarte puternic pentru digestie şi în general pentru funcţiile organismului.

În combinaţie cu seminţele de coriandru, feniculul este recomandat în caz de meteorism (gaze abdominale, balonare), pentru reglarea temperaturii corporale şi îmbunătăţirea digestiei. În acest caz este preferabil ca amestecul celor două condimente să fie realizat în părţi egale. La această combinaţie se poate adăuga şi puţină sare.

Seminţele de fenicul reprezintă şi un foarte bun aromatizant pentru dulciuri. Împreună cu seminţele de anason şi cu scorţişoara se poate obţine o combinaţie aromată deosebit de savuroasă pentru preparatele dulci, pentru prăjituri sau pentru salatele de fructe.

Laptele dulce cu seminţe de fenicul este un remediu excelent pentru persoanele iritabile, certăreţe, nervoase sau angoasate. Reţeta de preparare este următoarea: într-un pahar de lapte dulce fierbinte se pune o linguriţă de pulbere măcinată fin de seminţe de fenicul, apoi se lasă să se răcească. Se bea imediat cu înghiţituri mici. Acest aliment este totodată un remediu natural, care este bine să fie introdus în alimentaţia zilnică.

Maceratul la rece de fenicul este un remediu excelent pentru ochii obosiţi şi pentru afecţiuni oculare în general. Se aplică o compresă cu macerat la rece, ce va fi încălzit în prealabil prin plasarea vasului cu macerat pe o sursă constantă de căldură moderată. Apoi lichidul călduţ se va folosi pentru comprese ce vor fi aplicate pe ochi timp, de 10- 30 minute.

Tinctura de fenicul se obţine prin amestecarea a 100 g de pulbere măcinată fin cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Amestecul obţinut se lasă la macerat timp de 7-8 zile la căldură, timp în care se agită de câte trei ori pe zi. La sfârşitul perioadei se strecoară prin tifon şi se păstrează în sticle închise la culoare. Tinctura de fenicul are proprietăţi expectorante, bronhodilatatoare, antispastice în astm, tuse spastică şi faringită. Se administrează diluată cu apă fiartă şi răcită: o linguriţă de tinctură la o cană de apă, de trei ori pe zi.
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: