luni, 15 octombrie 2007

ALIMENTAŢIA AFECTEAZĂ COMPORTAMENTUL UMAN

Oamenii de ştiinţă au căzut de acord: “alimentaţia afectează comportamentul uman”. În urma cercetărilor întreprinse de Richard Wurtman de la Institutul de Tehnologie Massachusetts a ajuns la concluzia că modificările în compoziţia dietei determină schimbări ale concentraţiilor de neurotransmiţători sintetizaţi în creier şi astfel influenţează comportamentul uman.
Neurotransmiţătorii sunt substanţe chimice care mediază transmiterea influxului nervos de-a lungul reţelelor neuronale (ex: serotonina, dopamina, noradrenalina, acetilcolina). Viteza cu care creierul sintetizează aceşti transmiţători depinde de ritmul cu care i se furnizează “materia primă”, reprezentată în majoritatea cazurilor de aminoacizi.
Spre exemplu, serotonina este produsă direct din triptofan, iar singura sursă pentru acest aminoacid este reprezentată de proteinele alimentare. Deficitul de triptofan se asociază cu tulburări ale somnului şi sensbilităţii dureroase, în timp ce un aport crescut de triptofan ameliorează insomniile şi scade percepţia durerii.
Dr. Bonnie Spring de la Universitatea Harvard a observat că după o masă formată din glucide, indivizii testaţi devin mai calmi dar atenţia selectivă le diminuează. Ea a declarat: “Faptul că putem detecta un efect după o singură masă este cu totul extraordinar!”.
Într-un alt studiu, dr. Alan Gelemberg de la Facultatea de Medicină din Harvard a constatat că tirozina din alimentaţie uşurează depresia cel puţin la o parte din pacienţii testaţi. Rezultatele tuturor acestor studii converg către ceea ce afirmă de mii de ani filosofia Upanishadelor (scrieri sacre hinduse): mintea este alcătuită din particule foarte fine ce provin din hrana noastră zilnică.
“Mâncarea pe care o servim se transformă pe căi diferite: cea mai grosieră parte a ei devine reziduu, partea de densitate medie se transformă în constituent corporal, iar partea cea mai fină alimentează mintea” (Chandogya Upanishad, VI, 5, 1). Este remarcabil faptul că revelaţiile înţelepţilor hinduşi cuprind adevăruri “moleculare” verificate astăzi, după atâtea milenii, în laboratoarele de biochimie!
sursa:amnro.net

Niciun comentariu: